OM SCHEMATERAPI

Schematerapi är en innovativ och integrativ terapiform, utvecklad av den amerikanske psykologen och forskaren Dr. Jeffrey Young. Schematerapi kan ses som en vidareutveckling av KBT anpassad för behandling av mer långdragen och komplex problematik där traditionell KBT inte visat sig effektiv. Forskningen visar att schematerapi är en framgångsrik terapiform för bland annat emotionell instabilitet men även vid många andra psykiska besvär som oro, ångest, nedstämdhet, misstillit.

Schematerapi är influerat från bland annat anknytningsteori, gestaltterapi, och psykodynamisk terapi. Till skillnad från traditionell KBT har schematerapi ett större fokus på barndomserfarenheter och terapialliansen.

Antagandet om grundläggande känslomässiga behov är navet i schematerapi. När våra känslomässiga behov försummas i våra tidiga nära relationer kan vi utveckla så kallade dysfunktionella scheman, sår, livsteman som till t ex skam, övergivenhet, känslomässig försummelse, negativism, misstillit. Det kan handla om trauman, kränkningar, avsaknad av känslomässig kontakt såsom värme, förståelse, acceptans, närhet och vägledning. Det kan också handla om att man fått “för mycket av det goda” och ankytningspersonerna saknat förmågan att sätta rimliga gränser.

Dessa tidiga känslomässiga sår blir en del av dig och avgör hur du tänker, känner, handlar i livet. Såren triggar oss i olika situationer i livet.

Schematerapins mål är att möta dina grundläggande känslomässiga behov på ett adaptivt sätt, och därigenom läka såren.

För vem?
Schematerapi är lämplig vid all sorts problematik - alltifrån relationer, låg självkänsla, tvång, perfektionism, ångest, utmattning. Vad som avgör om terapiformen är lämplig är snarare om problematiken funnits över en längre tid i en människas liv, dvs kan den hänföras till en sårbarhet med ursprung i en patients uppväxthistoria. Vid akuta kriser är traditionell KBT att föredra.